Shetland pony beleren

Het aanspannen/beleren van een Shetland pony wordt door veel mensen onderschat. Deze pony’s mogen dan wel klein en handelbaar aan de hand zijn waardoor het lijkt alsof je ze zo even voor de wagen zet… De meeste mensen met Shetland pony’s zullen beamen dat als zo’n Shetland pony in paniek raakt deze van het ene op het andere moment kan veranderen in een sterk dier dat nergens meer op let.

Geduldig en consequent

Govert v. Paardenland

Er gebeuren geregeld ongelukken. Daarom is het juist zo belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen met de pony voordat je ermee aan de slag gaat. Vertrouwen krijg je alleen door de pony consequent en netjes te behandelen. Hiervoor zijn geen snoepjes of iets dergelijks nodig, maar gewoon duidelijke lijnen, als de pony weet waar hij of zij aan toe is zal je merken dat het graag nieuwe dingen wil leren. De pony vertrouwt op jouw bekende stem en de dingen die je hem hebt geleerd.

Van deze leergierigheid kan dankbaar gebruik gemaakt worden door telkens iets nieuws bij te leren en te herhalen. Vooral herhalen want een paard of pony kan alleen leren door vaak iets te doen. De snelheid waarmee nieuwe dingen kunnen worden aangeleerd ligt aan de Shetland pony. Wanneer iets vandaag goed ging, bijvoorbeeld het tuig opleggen, wil niet zeggen dat je morgen verder kunt met bijvoorbeeld de wagen. Pas als de pony meerdere keren iets goed heeft gedaan kun je een klein stapje verder. Wanneer dat volgende stapje niet goed gaat moet je weer terug naar wat er de laatste keer wel goed ging. De grootste fout die gemaakt kan worden bij het beleren van een paardje is te snel en overhaast te werk gaan. Neem de tijd, werk aan rust en vertrouwen en ga pas verder als het goed voelt.

Grondwerk van groot belang

Bij het beleren van je Shetland pony voor de wagen is het uiteindelijke doel natuurlijk de wagen uit de schuur halen en op pad te gaan. Echter is deze wagen eigenlijk pas nodig wanneer de pony helemaal klaar is. Bij goed voorwerk is de pony voor de wagen spannen om vervolgens een rondje te rijden, alleen een puntje op de “i” om maar zo te zeggen.

Longeren en grondwerk is eigenlijk de spil waar het allemaal om draait. Eerst longeren met enkele longe, daarna met dubbele longe. Wanneer dat goed gaat kan er verder gegaan worden met achter de Shetland pony lopen, sturen en leren stoppen.

Met een autoband werken om de pony te laten wennen aan dingen achter zich is een optie maar brengt veel risico’s met zich mee. De pony kan bijvoorbeeld verstrikt raken in de strengen wanneer hij plotseling omdraait en het duurt te lang om de strengen los te maken wanneer het paardje in paniek raakt.

Het is beter iemand achter het paardje te laten lopen die de strengen vasthoudt (natuurlijk op veilige afstand). Die gene kan ook zorgen voor de hoeveelheid druk en op tijd weer los laten. Tijdens het lange lijnen werk, waarmee je het sturen, stoppen en de commando’s oefent, kan je uiteindelijk ook rondjes buiten gaan maken. Zo went je Shetland pony vast aan verkeer en ander terrein. Met een hoofdstel met oogkleppen ziet de wereld er altijd weer anders uit voor een Shetland pony waardoor deze ook anders kan reageren op situaties. Het is daarom handig om eerst zonder wagen te gaan oefenen.

Voor de wagen

Wanneer je Shetland pony voor de wagen loopt, is het van belang om ervaring op te doen samen. Ga nooit alleen op pad en zorg dat je altijd een betrouwbare groom bij je hebt. Wanneer er dan iets gebeurt of je moet ingrijpen, blijft er altijd iemand op de bok zitten en kan de ander naar de Shetland pony lopen.

De weg naar succes

We hebben nu in grote lijnen uitgelegd hoe je een Shetland pony kunt beleren. Het succes van het beleren hangt of valt met de persoon die beleert. Als je zelf snel in paniek raakt of ongeduldig bent heeft het beleren een erg kleine slagingskans. De Shetland pony  zal je stemming overnemen en zenuwachtig worden wanneer je dat zelf ook bent. Daarentegen zal de Shetland pony ook je rust overnemen. Als je zelf zenuwachtig bent en denkt het te kunnen verbergen voor je Shetland pony heb je het mis (een Shetland pony houd je niet voor de gek)!

Delen met anderen is leuk...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin